Världens största sneakers samling

8 november, 2018

Skor är något som alla använder, vilket innebär att det finns en stor marknad för det. Då man kan samla på det mesta så innebär det även att man kan samla på exklusiva skor, till exempel begränsade upplagor av sneakers eller skor som är designade av kändisar. Just skor och sneakers verkar vara ett populärt samlingsföremål då vissa par är så speciella att de säljs för obscena mängder pengar.

Värdet av världens största samling av sneakers

Det finns en man som har rekord i världens största samling av just sneakers. Han heter Jordan Geller och bor i USA. Hans samling innehöll som mest 2 504 par skor! 2011 kom han med i Guinness rekordbok tack vare sin enorma samling, där enbart en del av samlingen bestående av 64 par skor från en kollektion av Nike beräknas ha ett värde på ungefär 850 000 kronor.

Shoezeum sneakers

Museum fullt av skor

Jordan Geller har haft sin enorma samling skor på ett eget museum i Las Vegas. Den kallades fyndigt nog ShoeZeum. Här kan man prata om en patologisk mani av att samla på skor, när ett helt museum fylls av sneakers som ägs av en enda person. Tänk vilka enorma mängder pengar som har gått åt för att köpa alla dessa skor som enbart är till för att titta på. Är det verkligen ekonomiskt försvarbart?

Samlingar kommer till en vändpunkt

När man har världens störta samling av sneakers och ett eget museum i självaste Las Vegas så känns det som att det inte går att toppa. Efter Jordan Gellers inträde i boken Guinness rekordbok började han sälja av sina skor 2012 på grund av en flytt till en annan delstat. Kanske var det så att alla dessa skor inte fick plats i det nya boendet? Personer som samlar på stora mängder saker kommer till en punkt när det är dags att lägga av eller utöka utrymmet för sin samling. I det här fallet var det dags att lägga ner, sälja av och eventuellt spara de riktigt sällsynta skorna till sig själv.