Sveriges största samling tändsticksaskar

19 april, 2019

Vi är många som tycker om att samla på saker, men vissa gör det mer ordentligt än andra. Kurt-Erik Eriksson bor i Linköping och han har en av Sveriges största samlingar av tändsticksaskar. Den består sammanlagt av så mycket som cirka 35 000 tändsticksaskar, fler än 5000 plån och runt 7000 etiketter.

En mängd tändsticksaskar

Att lyckas samla på sig över 35 000 askar kräver både tid och engagemang. Kurt- Erik Eriksson påbörjade sitt samlande när han ville skapa en hobby tillsammans med sin då sjuårige son. Han började samla på sig askar från restauranger. Sonens intresse sinade efter ett tag, men Kurt-Erik fortsatte. Han har till och med kallats för ”pyromanen från Linköping” på grund av sitt samlande.

Samlandet tar stor plats

Trots att Kurt-Erik Eriksson älskar sitt samlande har det sina nackdelar. En av dem är att askarna till slut tar stor plats i hemmet. Det här har gjort att han numera främst samlar på etiketter. De är dessutom som små, vackra konstverk, tycker han. I dagsläget har Kurt-Erik samlat på sig omkring 7000 etiketter från tändsticksaskar, och fler lär det bli.

Museum i hemmet

Idag förvarar Kurt-Erik alla sina samlarobjekt i ett eget rum i hans och hustruns hem. Egentligen tar de inte emot besökare, men det händer att folk hör av sig och gärna vill se Kurt-Eriks samling. Då visar han dem gärna sina samlarobjekt och berättar lite om dem. Tändsticksmuseets Vänner i Jönköping har bland annat besökt honom i Linköping, inte minst på grund av hans stora samling av etiketter.