Stora konstsamlare

23 februari, 2021

Att samla på dyrbara konstskatter är något som rika och mäktiga personer har gjort sedan urminnes tider, mest kända är kanske den italienska familjen Medici under renässansen. Ofta hör man talas om kända konstverk som säljs för fantasisummor på auktionsfirmor och konstgallerier, men sällan får man veta så mycket om köparna av verken. Vilka är då konstsamlare i dagens moderna samhälle?

Västerländsk konst i den arabiska öknen

Lite överraskande kanske ligger den kungliga Qatarfamiljen i topp bland världens främsta konstsamlare. Qatarfamiljen har spenderat mer än 1 miljard dollar på västerländsk konst under de senaste 20 åren. Familjen har köpt några av de dyraste konstverk som någonsin sålts, så som Gauguins Nafea Faa Ipoipo (1892) för 300 miljoner dollar och Cézannes Kortspelarna (1890-1892) för 250 miljoner dollar. På andra plats bland världens konstmecenater ligger bröderna Ezra och David Nahmad, ägare till den största privata samlingen av Picassos verk.

Kinesiska samlare ligger bland de främsta

En annan grupp som gett sig in i konstens värld är de kinesiska samlarna. Wang Jianlin är Kinas rikaste man och köpte Monets Bassin aux Nymphéas, Les Rosiers för 20 miljoner dollar och Picassos Claude et Paloma för 28 miljoner. Även paret Liu Yiqian och Wang Wei räknas som några av de stora samlarna efter att de köpte Modiglianis Nu Couché för 170 miljoner.

Qatarer och kineser de främsta konstsamlarna

Idag säljs klassisk västerländsk konst för rekordhöga summor på hundratals miljoner dollar på de främsta auktionshusen. Köpare är inte museér och konstkännare i väst utan i första hand rika oljeshejker och kinesiska stormrika affärsmän. Till sitt förfogande har de penningstarka köparna ofta konstvetare och experter som hjälper dem att sammanställa stora och dyrbara privata samlingar som är värda mindre förmögenheter.