Samlingen för dig som älskar att räkna!

18 oktober, 2019

mininärknare calculator collectionDen lilla staden Solingen i västra Tyskland är inte bara känd för sina vackra gotiska kyrkor och sin tillverkning av knivar. Här finns också världens största samling av miniräknare, som kommunikationsteknikern Gerhard Wenzel är stolt innehavare av. Han har samlat miniräknare i mer än trettio års tid och samlingen växer fortfarande.

Ett intresse från barndomen

Samlingen består av mer än 3 500 stycken miniräknare och datorer. Objekten är insamlade världen över, något som blivit möjligt tack vare internetauktioner och inte minst Ebay. Men hur började då intresset för den 47-årige tysken? Hans hobby som barn var att bygga radioapparater. En dag fick han en Bowmar-räknare att reparera och där började fascinationen för miniräknare, som sedan den dagen blev hans största intresse.

Ett webbmuseum med dyrgripar

På Wenzels hemsida Museum of Pocket Calculating Devices, finns alla hans miniräknare samlade för allmän beskådan. Där kan entusiastiska samlare världen över, ta del av hans samling. Här hittas allt från miniräknare i trä till räknare föreställande pianon i miniatyr. Den senaste stora investeringen är en Sinclair-byggsats. Minidatorn var den första hemdatorn som kom ut på marknaden och är idag ett exklusivt samlarobjekt.

En samling som fortsätter växa

Gerhard Wenzels fascination för miniräknare har inte avtagit och han intygar att samlingen kommer att fortsätta växa. Intresset för den ökar också hela tiden och många entusiaster hör av sig till honom för att få expertråd eller för att få sina samlingar värderade. Så än har vi säkert inte sett den sista, fantasifulla miniräknaren presenteras på hans webbmuseum för miniräknare!