Samlarens mardröm

19 december, 2018

Många bygger upp sin egen vinsamling och ägnar mycket tid åt den. Vin är en konsumentprodukt som är avsedd att förbrukas tillsammans med mat eller bara som det är. Ändå har det uppstått ett samlande av vissa märken, årgångar och druvor. Vissa särskilda årgångar omsätts till priser många gånger fler än ursprungspriset. I branschen finns det både proffs och amatörer och förfalskade viner förekommer.

Billigt vin såldes som lyxvin

vinfuskareEn bedragare har sålt billigt vin som åtråvärt årgångsvin. Vinexperten Rudy Kurniawan köpte upp billigt Bourgognevin och märkte om flaskorna med hemgjorda etiketter. Sedan såldes dessa flaskor på auktionshus under budgivning till höga priser. Rudy Kurniawan utnyttjade det faktum att det är ofta är mycket svårt att fastställa varje flaskas ursprung. Dessutom kan många av köparna beskrivas som glada amatörer med ingen eller liten kunskap om årgångsviner.

Risk för att bli lurad vid vinköp

Varje vinsamlare borde känna till bedrägeriet med de falska flaskorna fyllda med Bourgognevin. Rudy Kurniawan lurade köpare av fina viner, men till slut åkte han fast – alltför många i branschen hade fattat misstankar mot hanteringen. FBI hade gjort en undersökning där de kunde konstatera bedrägeri. Bevisen bestod av flaskor med billigt vin, etiketter, korkar och annan utrustning. Se därför till att vara säker på att det där lyxiga vinet är äkta.

Vinsamlare luras av förfalskningar

vinsamlare fuskVinsamlandet kan vara extra riskabelt på grund av de höga priserna. För att avgöra en vinflaskas äkthet bör man noga granska etiketten – äldre viner har tryckta etiketter medan de som är utskrivna på en modern dator ofta kan avslöjas genom att texten har små strecklinjer. Korken ska ha ett utseende som motsvarar ålder och aktuell tillverkningsmetod. De som har blivit lurade hade kanske kunnat klara sig om de hade haft denna kunskap.