Samla på snäckor

19 april, 2018

Det är något alldeles speciellt med att gå runt på en strand fylld med snäckor. Antingen för att man gillar de vackra formerna och färgerna som många snäckor har eller för att man gillar det krasande ljudet under fötterna. Oavsett om man vill trampa sönder eller samla finns det några saker att tänka på.

Får man plocka snäckor överallt?

snäckor bildSnäckor är ett fint semesterminne men oavsett om man är i Sverige eller utomlands måste man ta reda på var det är tillåtet att plocka snäckor. I naturreservat och andra skyddade naturområden kan det nämligen var förbjudet att ta med sig snäckor ifrån. Det finns också länder som kan ha utförselförbud av vissa föremål varför det är extra viktigt att ta reda på sådant i förväg. Att fastna i tullen är ingen rolig avslutning på resan.

Gör något med dina fynd

Om du inte vill lägga dina snäckor i en skål eller på ett fat som minne, kan du göra en massa andra saker med dem. Genom att fylla snäckan med gips och sätta i en ögla kan du göra ett fint halsband av snäckan. Vill du inte hålla på med gips kan du limma snäckorna på en träram och få en fin inramning till ett fotografi som du kanske tog under resan.

Var rädd om och respektera naturen

När du har tagit reda på om det är tillåtet att plocka snäckor på stranden samt om det är tillåtet att föra ut dem från landet du eventuellt besöker är det även viktigt att inte drabbas av hybris. Tänk på att det finns djur, till exempel kräftor och fåglar, som är beroende av snäckorna och plocka inte fler än du behöver. Respektera och var rädd om naturen och ge något bra tillbaka så fort du har möjlighet.