Samla på kort

10 mars, 2019

Kort är överrepresenterat i mediavärlden när det handlar om samlingar. Till exempel har nog majoriteten sett filmen ”It” där man får se en flashback om barn som samlar på kort. Att många samlar på fotbollskort kan bero på att fotboll är en så stor sport i världen. När det däremot gäller samlare av baseballkort, är det mer vanligt i USA där sporten är mer populär än i t.ex Sverige.

kortsammlingVar kan man hitta samlarkort?

Samlarkort finns att hitta på många olika ställen, men det är lätt att bli osäker när man letar i Google-havet. En pålitlig butik att föredra är coolcard.se för att grundarna av företaget är själva samlare och har varit det så pass länge att man kan lita på vad man får. Vill man komma i kontakt med andra kortsamlare, kan man hålla utkik efter mässor och kortträffar. Där kan man träffa andra samlare och byta kort sinsemellan.

Olika typer av samlande för olika generationer

Fotboll, ishockey- och handbollskort är mer populärt bland den äldre generationen. Det är kanske det majoriteten tänker på när de hör om samlarkort. På 90-talet kom dock många nya kortspel som den yngre generationen överrepresenterar i samlandet. Exempel på dessa nya spel är ”Pokémon”, ”YU-GI-OH” och ”Magic”. Bland den yngre generationen är det också populärt att ”vlogga”, vilket kan utnyttjas om man vill bli influencer och få kort sponsrade.

Samlare eller entrepenör?

De flesta människor som samlar på kort gör det för att det är deras intresse, men det finns även en del människor som vill ha tag på dessa kort för att sälja dem till en intresserad samlare. Ett exempel i Sverige är Pokémonsamlaren Peter Öhman, som säljer sitt exklusiva Charizard-kort för en halv miljon kronor på Tradera. Peter är själv en samlare, men man kan fråga sig om han har en entrepenöranda samtidigt då han säljer det mest unika kortet men behåller andra kort. Efter att ha läst detta inlägg, kan man se att kortsamlande är så mycket större än vad de som inte är insatta i ämnet har vetskap om.