Samla på böcker

1 december, 2017

Har man ett brinnande intresse för att läsa eller skriva kanske man börjar fundera på om man inte borde börja samla på böcker. I en bok ryms en hel värld och har man någon gång upptäckt en författare vars verk man älskar vill man gärna ha allt som de har skrivit. Det finns även andra anledningar till att börja skapa en boksamling.

Varför samla på böcker?

boksamlareDet finns många olika anledningar till varför man väljer att samla på böcker. En del gillar helt enkelt att ha alla verk från en favoritförfattare, andra samlar på böcker i olika genrer medan en del är intresserade av böcker som är antikviteter eller udda på något sätt. En boksamling som till exempel består av unika böcker som är svåra att få tag på kan vara värda en hel del pengar.

Hur får man tag på böcker?

Hur du får tag på olika böcker till din nya boksamling beror på vilken typ av samling du vill skapa. Är det antika böcker eller begränsade upplagor du är ute efter är det enklast att vända sig till olika antikhandlare som är särskilt inriktade på böcker. Även olika auktionshus kan ibland ha en del att erbjuda, dessutom finns det särskilda auktionssidor för folk som är intresserade av ovanliga böcker.

Varför är vissa böcker så dyra?

När man väl har satt igång med sin samling brukar man upptäcka att vissa böcker kostar riktigt mycket. En äldre boks pris beror på vilket skick den är i, vilken utgåva det är samt till viss del hur stort kulturhistoriskt värde den har. Har du sett en bok som du gärna vill ha men helt enkelt inte har råd att köpa, fundera då på om du inte kan köpa en i lite sämre skick för att komma undan billigare.