När samlande går för långt

10 september, 2018

Att samla på saker har vi människor gjort länge. Det kan röra sig om allt ifrån Star Wars-marchandise till porslin och frimärken, och ännu underligare saker än så förstås. Samlandet kan vara en givande och spännande hobby, men det är viktigt att se till att man inte går för långt i jakten på samlarobjekt.

När samlandet blir sjukligt

För de allra flesta är samlandet en hobby som inte går överstyr, men det finns undantag. Det kan bli sjukligt om man lägger ner så mycket tid och pengar på det att man glömmer bort andra saker i livet och kanske till och med skuldsätter sig. Att samla för mycket är inte hälsosamt, precis som för mycket av det mesta inte är hälsosamt.

Hitta en bra nivå

Det kan vara roligt att söka runt på nätet och loppisar med mera efter spännande samlarobjekt. Att samla på det sättet är inte ohälsosamt. Det kan vara bra att hitta en passande nivå för just dig, där du känner att pengar, tid och plats räcker till trots ditt samlande – då kan du med stor sannolikhet veta att du inte befinner dig i riskzonen för sjukligt samlande.

Om det går för långt

Om du eller någon annan känner att ditt samlande har gått lite för långt eller överstyr är det bra att ta tag i det direkt. Fundera på vad du själv kan göra åt saken, och om det har gått så långt att du inte själv kan hantera problemet bör du ta hjälp av familj och vänner, och kanske till och med en psykolog.