kungens bilsamling

Kungens Bilsamling

21 april, 2020

Det är inte bara vanligt folk som tycker om att samla, även kung Carl XVI Gustaf har en samling och här är det unika och värdefulla bilar som samlas. Precis som för många andra samlare kan det vara se men inte röra som gäller för kungens bilsamling, detta på grund av att hovet byter till mer miljövänliga alternativ.

En imponerande samling

Hans Majestät har nio bilar, och i samlingen finns både lyxiga sportbilar och klassiska veteranbilar. Veteranbilarna verkar dock vara favoriterna och kungen har bland annat en Porsche 911 T Targa från 1973, en De Tomaso Pantera från samma år samt en Ford Mustang från 1965. Värdet på kungens bilsamling är okänt men att det rör sig om stora summor är det ingen frågan om.

Elbilar är vanliga bland kungligheter

Kungens favoritbil sägs vara en Ferrari 599 GTB med V12-motor. Nu har hovet dock meddelat att det är dags för kungen att börja köra en elhybrid bil istället. Flera andra kungligheter, bland annat kronprins Haakon av Norge, prins Charles i Storbritannien och prinsessan Sofia här i Sverige kör med elbilar, men kungen verkar ha svårt att säga adjö till sina klassiska bilar.

En värdefull samling

Veteranbilar är en stor passion för många och bland fantasterna hittar vi kung Carl XVI Gustaf som har en imponerande samling. Det är dock bara fem av kungen nio bilar som används och i takt med att kungahuset blir mer miljövänligt kan det bli ännu fler bilar som blir parkerade. Många ställer sig positiva till kungahusets miljöengagemang och berömmer prinsessan Sofia som har valt att köra elbil i många år. Förhoppningsvis kan Sofia inspirera både kungen och andra att välja mer miljövänliga alternativ.