Kapsyler blir proteser i Thailand

19 september, 2017

Det finns många som har börjat samla på kapsyler och rensade värmeljushållare för att hjälpa behövande i Thailand. Materialet i dessa är ren aluminium och när det smälts ner kan det användas för att tillverka proteser. 1 kg aluminium räcker till så många som tre proteser, vilka används både till amputerade djur och människor.

kapsylerKapsyl blir till benprotes

Det är den lilla ”flärpen” som man öppnar läsk- eller ölburkar med som man har användning för i Thailand. Det är en enkel sak att bara knäppa av den innan du återvinner burken. Även det som blir kvar när man bränt värmeljus går att använda. Båda dessa är gjorda av ren aluminium och thailändska sjukhus tar tacksamt emot dem för att smälta om till proteser.

Aluminiumet fyller ett stort behov

De flesta som åker till Thailand som turister ser bara en sida av det vackra landet med de vänliga människorna. Men bortom turiststråken finns en annan sida av verkligheten. Landet har inget bidragssystem och läkarbesök är därför väldigt dyra för dessa fattiga människor. Många amputerade människor har inte råd med de cirka 2500 kronor som en vanlig protes kostar. Att tillverka en protes i återvunnen aluminium, däremot, kostar bara runt 250 kronor.

Spara dina aluminiumringar

Det finns entusiaster som packar resväskan full med aluminiumringar när de åker på sin semester till Thailand, men ibland går det att hitta föreningar och kommuner här i Sverige som ställer upp och samlar in materialet. Då blir detta är ett enkelt, roligt och miljövänligt sätt att hjälpa fattiga människor i Thailand. Man kan också hitta intressegrupper för detta på Facebook.