Extrema samlare

2 januari, 2018

Att samla på saker har väl de flesta gjort någon gång i livet och för många blir det en trevlig hobby som visserligen kan bli ganska dyr beroende på vad man samlar på. De flesta väljer en enda sak att samla på, till exempel äggkoppar, porslinsdockor eller prydnadstomtar men det förekommer även att man samlar på flera olika saker.

När blir det ett problem?

När övergår samlandet i ett problem och när blir man en extrem samlare? Kan man samla för mycket grejer? Det finns väl egentligen inga klara kriterier här men när man själv eller någon anhörig börjar reagera så kanske man ska fundera över om det kanske är så att man borde rensa lite. Att samla för mycket behöver inte betyda att man samlar på skräp utan mer på att sakerna börjar äga dig istället för tvärtom.

När behöver man söka hjälp?

Ibland kan man behöva söka hjälp för sitt samlande. Om ens hem är så belamrat med grejer att man knappt kommer fram och man vägrar slänga gamla pizzakartonger eller godispapper, då bör man söka hjälp. Men även innan det går så långt kan man falla in i kriterierna för att samla för mycket. Har man samlat på frimärken i många år kanske man fortsätter av bara farten trots att man egentligen inte tycker det är roligt längre.

Hur vet man?

Tänk efter om du verkligen gläds åt ditt samlande fortfarande. Ger det dig samma pirr som förut eller har du fortsatt av bara farten? Du kanske inte ens själv vet om att du samlar alla gånger men börjar du få onödigt många exemplar av samma sak därhemma så har du blivit en samlare. Hur vet man då? I texten ovan hittar du information som du kan jämföra med och se om det stämmer in på dig.