största kamerasamlingen owe

Europas största kamerasamling

18 juni, 2019

I Borlänge i Dalarna finns en man som verkligen vurmar för kameror. Intresset började redan i 3-årsåldern, när han fick upp ögonen för sin morfars gamla Kodakkamera. Samlarintresset har tagit honom så att han nyligen har haft en stor kamerautställning på biblioteket i Borlänge, där han har ställt ut sina rariteter.

9 715 kameror

Denna privata samling består idag av 9 715 kameror, vilket gör det till den största i sitt slag i Europa. Naturligtvis får inte alla kameror plats samtidigt på biblioteksutställningen, utan tanken är att man var fjärde månad kommer att byta ut de befintliga kamerorna mot en ny kollektion som ska visas upp. Owe Söderlund hyser en dröm om ett framtida kameramuseum.

Först ut är äldre bilder

Owe Söderlund samlar på alla slags kameramodeller och favoriserar ingen särskild sort. Helst skulle han vilja ha ett exemplar av varje modell som finns. Om han kommer att lyckas med det återstår att se, men hans samling är redan unik som den är. Äldre klapp-, ateljé- och bänkkameror kommer att vara den samling som ställs ut först. Sedan väntar en uppsättning tvåögda kameror på att beskådas och efter det kommer polaroidkameror, lådkameror, spegelreflexer och barnkameror.

Samlandet som hobby

Utan tvivel är samlandet av kameror Owe Söderlunds största intresse i livet, som nu kommer att komma alla till del. Dessa kameror, varav många inte tillverkas eller säljs längre, är en fin gåva till allmänheten som kan lära sig mycket både om tekniken och historien bakom. Verksamheten pågår helt ideellt och han säljer aldrig av några objekt, samlingen ska förbli intakt och helst utökas.