En av världens största pinssamlingar

29 januari, 2019

Det finns ju en hel del människor som gillar att samla på saker och en del är vanligare än andra. Många samlar på vin eller frimärken men det är inget för Lars Israelsson i Bastuträsk. Han har i stället valt att samla på pins och genom åren har det blivit en ansenlig samling med pins från hela världen. Enligt Lars själv är hans samling den sjunde största i världen.

Lars ”Pinsmannen” Israelsson

pinsmannen lars samlingLars kallar sig själv för Pinsmannen och började samla pins på skoj för mer än 50 år sedan när han var liten. I dag har han en av världens största samlingar och den innehåller mer än 14 000 pins. Förutom att det är en hobby säger han själv att märkena har gett honom många fina minnen. När han gifte sig ombads alla gäster att ta med sig minst ett märke och Lars fick ihop hela 500 pins på sitt bröllop.

Samlande – både nytta och nöje

Förutom att samlandet ger Pinsmannen mycket glädje ger det även en hel del kunskaper. Alla de 14 000 pins han har i sin samling speglar naturligtvis den aktuella tidsperioden. När samlandet startade var det populärt med FNL-märken och när kärnkraftsdebatten blommade som mest var det många märken med Ja eller Nej till kärnkraft. Man kan alltså genom de olika pinsen följa viktiga händelser i vår historia.

Samlande är en givande hobby

Sammanfattningsvis kan man säga att samlande är en både rolig och givande hobby. Förutom alla pins som han förvarar i ett museum som han har inrett i sitt hem har han många fina minnen. Museet är öppet för allmänheten och Pinsmannen bjuder gärna sina besökare på en kopp kaffe. Det har även gett honom nya vänner i form av likasinnade samlare över hela världen.