cloud

Cloud – Datorlagring på internet

26 augusti, 2021

Allt mer blir digitalt och i takt med det ökar även behovet av att kunna lagra data och annan information på ett säkert men lättillgängligt sätt. Så väl hårddisken på datorn som externa hårddiskar kan krascha och mängder av information gå förlorad. Många väljer därför att ha en molntjänst som back-up.

Vad är en molntjänst?

Ett datormoln fungerar som vilken hårddisk som helst och används främst för lagring av data. Istället för att lagra exempelvis bilder och filer på din hårddisk, sparar du ner dem i ett datormoln som ligger på en server som ett molntjänstföretag tillhandahåller. Några exempel på sådan tjänster är OneDrive, iCloud och Google Drive, som är anpassade efter antingen Android eller iOS.

Är molntjänsten gratis?

De flesta datormoln är gratis att använda upp till en viss lagringsgräns. Gränsen varierar beroende på vem som ligger bakom tjänsten men oavsett om du väljer ett gratis alternativ eller ett som kostar får du en säker lagring av data. Tänker du bara lagra dokument utan bilder klarar du dig bra med ett gratis alternativ. Bilder tar däremot upp mycket plats och då räcker inte gratisutrymmet långt.

För- och nackdelar med molntjänster

En molntjänst är alltså ett säkert och billigt lagringsalternativ för viktiga bilder och dokument. En klar fördel med att lagra filer i ett moln är att du kan komma åt dem när du vill och var du vill så länge du har tillgång till en internetuppkoppling. Vill du säkra upp med både hängslen och livrem kompletterar du molntjänsten med en extern hårddisk.