Carl Gösta Jackson - en samlare

Carl Gösta Jackson – en samlare

29 september, 2020

Carl Gösta Jackson var en man som levde i början av 1900-talet och som ägnade en stor del av sitt liv åt att dokumentera olika båtrutter i Sverige, i första hand Waxholmsbolagets. Han samling vägde vid hans bortgång hela 9 ton och det behövdes 3 lastbilar för att frakta hela samlingen, som skänktes till Sjöhistoriska muséet, där den ännu finns bevarad.

Med passion för skärgården

Carl Gösta föddes år 1899 i en välbärgad familj vilket medförde att han aldrig behövde förvärvsarbeta. Sin tid la han istället på skärgårdsbåtar och att åka turer med dem. Alla sina resor dokumenterade han i anteckningsböcker. I dem antecknade han när han hade varit ute på sjön, hur vädret hade varit, vilka båtar de hade mött samt vilka bryggor de hade lagt till vid.

Materialet i hans samling

Förutom sina anteckningsböcker så bestod Carl Göstas samling av allt som har med sjöfart att göra. Han hade sparat mängder av turlistor, biljetter från alla sina resor, reklamaffischer, vykort och tidningsklipp samt löpsedlar som alla handlade om skärgården. När man tittar i hans noteringar kan man se att han reste med exempelvis Waxholmsbolaget och andra båtbolag över 10 000 gånger.

Vad vet vi om Carl Gösta Jackson?

Alla noteringar som han gjorde var fakta och han skrev aldrig ned någon privat information. Det gör det svårt att veta hur han var som person. Det man känner till är att han levde på Östermalm och att han hade ett sommarhus i Vaxholm. Förutom att åka på turer så seglade han även själv med sin neglingesnäcka Ariadne. Alla dessa seglingar finns det också noggranna anteckningar om.